Juni 2017

Dr Denis Mukwege; een mooi voorbeeld voor professionals

Door Francine Lameris

Je hebt een professie

Dr. Denis Mukwege is gynaecoloog in de Democratische Republiek Congo en heeft in Bukavu het Panzi ziekenhuis opgericht, in eerste instantie met de bedoeling om het aantal vrouwen dat sterft in het kraambed terug te brengen. Het verblijf en succesvollel herstel van een slachtoffer van seksueel geweld leidt ertoe dat duizenden lotgenotes zich in zijn kliniek veilig gaan voelen. Hij helpt de vrouwen niet alleen fysiek maar ook geestelijk te herstellen.

Je wordt gezien als expert

Hij is gespecialiseerd in de behandeling van seksueel geweld en wordt wereldwijd gezien als expert op dit gebied.

Je zet je in met hart en ziel omdat je gelooft dat je kan helpen

Tienduizenden vrouwen en kinderen worden in zijn ziekenhuis geholpen. Maar omdat hij zich ook openlijk uitspreekt tegen deze wandaden, maakt hij in eigen land geen vrienden bij de politieke leiders en machthebbers van zijn land. In 2012 wordt er een aanslag gepleegd op Denis Mukwege die hij ternauwernood overleeft. Hij ontvlucht DR Congo voor een aantal maanden maar keert terug. Vele vrouwen zamelen geld in met allerlei acties en kopen voor hem een vliegticket terug. Natuurlijk kan hij zelf een ticket betalen, maar met de inzameling van het geld ervoor willen zijn patiënten vooral hun hart laten spreken.

Je wordt omarmd

Als Denis Mukwege aankomt op het vliegveld staan er duizenden vrouwen langs de 30-kilometer lange route die hem terugbrengt naar zijn ziekenhuis. De warmte van de vrouwen in onderstaand filmpje is bijna voelbaar door het scherm heen. Geven leidt ook tot veel ontvangen. Iets waar we allemaal gevoelig voor zijn. Niet om wat we ontvangen maar wel dat we ertoe doen voor anderen.

Wat kun jij nog meer met je professie?

Denis Mukwege is een bijzondere man. Hij is een groot expert op zijn vakgebied, zet zijn kennis en ervaring in voor een zeer goed doel en pleit overal in de wereld voor verzet tegen dit onrecht. Een gynaecoloog en mensenrechtenactivist van groot formaat. Niet voor iedereen is dit haalbaar, zeker ook voor mij niet. Het zien van de documentaire zette mij wel aan het denken. Hoe kan ik nog meer halen uit mijn vak en ertoe doen voor anderen? Dat blijft een zoektocht maar ik vind dat vooral in het delen van de kennis en ervaring die ik opdoe. Ik probeer iedere opdracht te zien als investering die rendement moet opleveren, niet alleen voor de betreffende klant maar eigenlijk voor iedereen. Wat zou u als lezer er bijvoorbeeld aan kunnen hebben?

Het is een vraag geworden die ik ook regelmatig stel aan de professionals met wie ik samenwerk. Een vraag die op zichzelf al interessante gesprekken oplevert en iemand aan het denken zet.

En…….wat zou u antwoorden op de vraag: wat kunt u nog meer met uw professie?

© 2024 Fronton Online
Realisatie zichtbaarzijn.nl